Goździki
Opis
Goździki to jedna z najstarszych i najpopularniejszych przypraw. Znane i stosowane były już na długo przed naszą erą.
W istocie są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Pąki kwiatowe zbiera się ręcznie gdy osiągną odpowiednią wielkość, ale zanim się jeszcze otworzą. Są one wtedy lekko czerwone. Następnie suszy się je przez kilka dni na słońcu lub w suszarniach, aż staną się ciemnobrązowe. Ich wygląd przypomina wytwarzane w dawnych czasach gwoździe i stąd wzięła się ich nazwa.
Goździki mają specyficzny, zdecydowany, korzenny aromat i ostry, lekko piekący smak, który może sprawiać wrażenie drętwienia ust.
Nadają się one doskonale zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Są stosowane do aromatyzowania win, likierów, kompotów, ponczu - tu trzeba nadmienić, że należy stosować całe goździki, a nie mielone, przez co roztwór nie ulegnie zmętnieniu. Używa się ich również do marynat, od owocowych, przez rybne i mięsne. Szynka upieczona z uprzednio wbitymi w nią goździkami nabierze niepowtarzalnego aromatu i może stać się niewątpliwą ozdobą świątecznego stołu.
Pomarańcza lub cytryna z ładnie wbitymi w nią goździkami stanie się prawdziwą bombą" zapachową i pięknym elementem dekoracyjnym. W naturalny sposób odświeży powietrze w różnych pomieszczeniach, a powieszona w szafie może służyć do perfumowania odzieży.
Lekko przegryzany goździk odświeża oddech, jak również łagodzi ból dziąseł i zębów. Olejek goździkowy ze względu na właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe jest stosowany w stomatologii. Po rozcieńczeniu w wodzie może być używany do płukania ust i gardła.