Anyż gwiaździsty

Wysyłka w: 4 dni robocze od zaksięgowania wpłaty
Cena: 5,00 zł 5.00
ilość szt.

towar niedostępny

lub dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Anyż gwiaździsty jest dalekowschodnią przyprawą pochodzącą z Chin i Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku. Zastosowanie znajduje zarówno w kuchni jak i w lecznictwie.

Całe lub zmielone owoce anyżu stanowią przyprawę, olej wytwarzany w procesie ekstrakcji parowej anyżu stosowany jest często jako dodatek do napojów, głównie do aromatyzowania niskoprocentowych likierów alkoholowych.

Anyż ma też właściwości lecznicze, działa rozkurczowo mając korzystny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy. Ma też działanie antybakteryjne i wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Używany jest też do leczenia kolki i reumatyzmu. Jest doskonałym dodatkiem aromatycznych herbat leczniczych.

Używany jest zarówno w kuchni orientalnej jak i europejskiej. W kuchni chińskiej anyż jest bardzo popularną przyprawą dodawaną w szczególności do dań z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka oraz do zup. Kultury zachodnie przyjęły tę przyprawę bardziej do przygotowywania słodyczy, a także do aromatyzowania alkoholi, kompotów owocowych i dżemów.

Anyż gwiaździsty używa się w formie całych wysuszonych owoców lub w postaci zmielonej.

Lecznicza nalewka z anyżu gwiaździstego

  • 20 g anyżu gwiazdkowego
  • szklanka spirytusu
  • szklanka wódki
  • 2-3 łyżki miodu

Anyżowe gwiazdki wsyp do butelki ze spirytusem, zakręć ją i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Następnie zlej płyn, odstaw go w ciemne i chłodne miejsce, a gwiazdki przełóż do butelki lub słoika, zalej wódką, dokładnie zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie połącz oba płyny i dosłodź miodem.

Nalewkę można zażywać 3 razy dziennie po 15-20 kropli w łyżeczce płynu lub cukru.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl