Cynamon mielony, cejloński
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Cynamon cejloński wywodzi się z Cejlonu (Sri Lanka). Obecnie jest uprawiany na wybrzeżach Indii, Mauritiusie, Madagaskarze i na Wyspach Sundajskich. Uprawia się go także w Azji oraz Ameryce Południowej.
Cynamon cejloński mielony to wysuszona kora drzewa cynamonowego, przetarta na drobny proszek. Od innych gatunków cynamonu wyróżnia go wyraźnie słodki smak i jaśniejszy kolor. Nie działa drażniąco na drogi oddechowe. Smak cynamonu cejlońskiego jest łagodny, słodkawy i szlachetny. Laski cynamonu cejlońskiego składają się z wielu cienkich zwojów zawiniętych w rulonik.
Cynamon cejloński, tak jak inne gatunki cynamonu, posiada szereg cennych właściwości zdrowotnych
- wzmacnia układ odpornościowy
- jest źródłem antyoksydantów
- wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe
- działa zbawiennie na układ trawienny
- zwiększa wchłanianie składników odżywczych
Ale to tylko kilka prozdrowotnych właściwości cynamonu, lista stale się poszerza, wciąż prowadzone są badania nad możliwością wykorzystania tej cudownej przyprawy.
Cynamon cejloński w kuchni
Cynamon ma wiele zastosowań w kuchni, jego intensywny aromat najczęściej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest niezastąpionym dodatkiem do pierniczków, szarlotki, czy ryżu z jabłkami. Dzięki szczypcie cynamonu, kawa lub herbata rozgrzeje nawet w najmroźniejszy poranek. A na zimowe wieczory najlepszy będzie grzaniec z cynamonem, pomarańczą i goździkami. Warto poeksperymentować i dodać cynamon także do dań mięsnych, aby uzyskać kuszący aromat.