Curry
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Curry to mieszanka przypraw szerokiej gamy smaków, wywodząca się z kuchni południowo-azjatyckiej.
Curry to współczesna angielska nazwa określająca przyprawę, nie odzwierciedlająca żadnej konkretnej indyjskiej potrawy.
W niektórych typach kuchni indyjskiej, curry oznacza danie, które przypomina zupę z jogurtu, na bazie masła klarowanego, przypraw i cieciorki. Pozostałe regiony, używają tego terminu jako określenia mięsa lub warzyw ugotowanych w pikantnym sosie.
Większość ludzi uważa, że to właśnie przyprawy, wchodzące w skład mieszanki curry definiują smak potrawy o tej samej nazwie. Dzieje się tak dlatego, że w wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dania curry.
Jednym wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor.
Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek.
Główne rodzaje curry jakie można spotkać w restauracjach indyjskich lub tajskich to czerwone, żółte i zielone. Czerwone wykonane jest z czerwonych chilli, zielone z zielonych chilli, a żółte głównie z kurkumy i kminku, choć może także zawierać suszoną paprykę, ostrą lub łagodną.
Dania curry można teraz znaleźć na całym świecie - w tym na Sri Lance, w RPA, Japonii, Stanach Zjednoczonych, Chinach, na Karaibach i w Bangladeszu. Różnią się one smakiem i składnikami w zależności od regionu. Curry jest jednym z tych dań, które potrafią dostosować się do potrzeb podniebień ludzi na całym świecie.
Składniki kurkuma, kolendra, gorczyca, kozieradka, pieprz, kmin rzymski, imbir.
Produkt zawiera wyłącznie naturalne składniki, bez konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaków.
Curry z batatami
- 2 średnie bataty
- puszka cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- puszka mleka kokosowego
- pół papryczki chilli
- oliwa z oliwek
- łyżka garam masala
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka curry
- garść pietruszki
- sól
Cebulę pokroić, zeszklić na oliwię. Dodać posiekaną papryczkę chilli i czosnek, lekko poddusić. Dodać przyprawy, podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę bataty, zalać mleczkiem kokosowym i gotować do miękkości batatów. Dodać ciecierzycę i chwilę gotować, tak aby smaki się połączyły. Potrawę posypać pietruszką, podawać z ugotowanym ryżem, chlebkiem naan lub chapati