Cynamon laski
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Cynamon pochodzi z kory różnych gatunków z rodzaju Cinnamomum. Cinnamomum to drzewo uprawiane w dużej części Azji, przede wszystkim w Indonezji, Chinach, Wietnamie i na Sri Lance (dawniej Ceylon). Aby wyprodukować cynamon, drzewo uprawia się przez około 2 lata. Następnie jest ono ucinane na niskiej wysokości i z pnia wyrastają dziesiątki małych pędów. Po ich ucięciu i usunięciu zielonej, zewnętrznej kory, pędy są nacinane wzdłuż i poddawane równomiernym uderzeniom, aż uwolnią się z wewnętrznego drewna. Ta wewnętrzna kora jest formowana w arkusze, krojona w paski i suszona na powietrzu. Paski są zwijane w rurki (laski), które są następnie dosuszane w suszarniach lub na wolnym powietrzu. Najbardziej rozpowszechnione i znane są trzy odmiany, a ich nazwy obecnie, nie są związane z miejscem uprawy, czy krajem pochodzenia, lecz z gatunkiem.
cynamon ceyloński, otrzymywany z gatunku Cinnamonum zeylanicum, bardzo aromatyczny, słodki, przyjemny, ciepły, ale nie gorzki ani ściągający. Laski są smukłe i delikatne, dość kruche, złożone z bardzo cienkich (grubość jednego milimetra) warstw kory. Kolor mają jasno czerwono-brązowy.
cynamon indonezyjski, otrzymywany z gatunku Cinnamonum burmannii, mocno aromatyczny, słodkawy, przyjemny, delikatnie ściągający. Warstwy kory w laseczkach są grubości 1–3 mm i dlatego są trudniejsze do złamania. Kolor mają na zewnątrz czerwonawo-brązowy, podobny do cynamonu cejlońskiego, ale wewnętrzna strona kory jest znacznie ciemniejsza - szaro-brązowa.
cynamon chiński, inaczej kasja, otrzymywany z gatunku Cinnamonum cassia, ma bardziej ciężki zapach, nieco gorzki i cierpki smak. Kora jest bardzo gruba (3 mm do 1 cm), ale krucha. Nie zwija się regularnie i jest sprzedawany w małych kawałkach, o nieregularnym kształcie.
Niepowtarzalny smak, słodki i ciepły aromat cynamonu, pochodzą z olejku eterycznego zwanego aldehydem cynamonowym.
W kuchni cynamonu w laskach (lub w kawałkach) używa się przede wszystkim do aromatyzowania napojów, w tym kompotów, grzanego wina, cydru, ponczu i piwa. Można nim również aromatyzować potrawy mięsne, np. duszone lub smażone, gulasz z wołowiny i baraniny, jak również używać przy smażeniu ryb - m.in. niweluje przykry zapach smażenia.
Laski, w przeciwieństwie do proszku, mogą być użyte więcej niż jeden raz. Po użyciu w słodkich lub pikantnych potrawach należy je umyć i przechowywać w ciemnym miejscu do wyschnięcia - potem mogą być użyte po raz drugi.
Oferowane przez nas laski cynamonu są wykonane z cynamonu indonezyjskiego, o wyjątkowo delikatnej odmianie. Ten cynamon nie jest tak przenikliwy jak inne rodzaje cynamonu, co w przypadku lasek jest korzystne, ponieważ można łatwo kontrolować smak.
Cynamon ceyloński |
|
![]()
|
Cynamon indonezyjski |
|
![]() |