Garam masala
Opis
Garam masala w dosłownym znaczeniu oznacza "gorąca mieszanka" i jest nieodzownym elementem hinduskiej sztuki kulinarnej. Należy do specyficznych mieszanek przyprawowych i podobnie jak curry nie można do końca określić jej składu. Samodzielnie ją wykonując, warto najpierw przyprawy poddać prażeniu, a następnie razem zmielić. Mieszanki garam masala używa się pod koniec gotowania.
Garam masala stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Nadaje się również do potraw z ryb. Aromatyczna masala dobrze łączy się z jogurtami i ogórkowymi dodatkami.
Składniki: kolendra, kminek, pieprz czarny, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, pieprz cayenne, liść laurowy.
Produkt zawiera wyłącznie naturalne składniki.
Nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaków.