Anyż mielony
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Anyż, nazywany także anyżkiem, to roślina o nazwie właściwej biedrzeniec anyż, należąca do rodziny selerowatych. Używa się jej owoców, które kształtem trochę przypominają kminek. Rośnie w formie jednorocznej, niewysokiej rośliny wyglądem przypominającej trochę koper.
Anyż pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jest to jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych od czasów starożytnych zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Istnieją dowody, że anyż był używany już 1500 lat p.n.e. w Egipcie. Używali go też Chińczycy, Inkowie, Grecy, cieszył się popularnością wśród Rzymian.Do Polski anyż przywędrował w Średniowieczu, a jego użycie spopularyzował Zakon Benedyktów. W dzisiejszych czasach anyż stosuje się głównie w cukiernictwie, jest on też składnikiem nalewek i alkoholi.
Nasiona anyżu są szaro-zielone, mają wielkość - 4 mm. Mają słodki i pachnący bukiet, natomiast smak podobny do kopru włoskiego, wzbogacony łagodnym smakiem lukrecji.
Przede wszystkim nie należy mylić anyżu z anyżem gwiaździstym, chociaż obydwie przyprawy zawierają olejek aromatyczny - anetol - któremu zawdzięczają swój smak i właściwości.
Anyż gwiaździsty jest powszechnie używany w kuchni chińskiej. Anyż natomiast jest głównie stosowany jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest do ryb, drobiu, zup i dań warzywnych. Wiele napojów alkoholowych i syropów jest aromatyzowanych anyżem.
Owoce anyżu działają wykrztuśnie (składnik syropów), rozkurczowo, moczopędnie, także pobudzają laktację. Działają także w niewielkim stopniu przeciwbakteryjnie. Olejek anyżowy jest środkiem smakowym i aromatycznym, wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym oraz spirytusowym (popularna anyżówka). Działa odkażająco na skórę, odstraszająco na owady, wykrztuśnie i rozkurczająco.