Bazylia
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Bazylia należy do rodziny jasnotowatych. Ma aż 150 różnych odmian. Do najpopularniejszych należy z pewnością wariant zielony z gładkimi, szerokimi listkami, ale na rynku znaleźć można również inne rodzaje, na przykład czerwony, grecki, tajski, waniliowy lub cynamonowy.
Bazylia połączona z oregano, majerankiem, cząbrem, tymiankiem, szałwią i rozmarynem tworzy popularną mieszankę ziół prowansalskich.
Bazylia świeża lub suszona posiada szereg cennych i korzystnych właściwości. Przede wszystkim poprawia pracę układu pokarmowego i pomaga zwalczać różnego rodzaju dolegliwości trawienne. Usprawnia przemianę materii. Wykazuje działanie rozkurczowe, dzięki czemu jest często stosowana w przypadku kolek. Reguluje produkcję gazów jelitowych po spożyciu różnego rodzaju pokarmu, a w konsekwencji niweluje problem wzdęć.
Bazylia świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z makaronem, sałatek, ryb i mięs. Bazylia stanowi podstawę pesto - zielonego włoskiego sosu. Nie można o niej zapomnieć przygotowując pomidorowy sos do pizzy. Bazylia doskonale współgra nie tylko z daniami wytrawnymi, lecz także z ciastami i deserami, na przykład z lodami. Świeżą bazylię można dodać do orzeźwiającej lemoniady na bazie cytryny i mięty.