Goździki mielone
Cena regularna:
towar niedostępny
lub dodaj do przechowalniOpis
Goździki to jedna z najstarszych i najpopularniejszych przypraw. Znane i stosowane były już na długo przed naszą erą. W istocie są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Pąki kwiatowe zbiera się ręcznie gdy osiągną odpowiednią wielkość, ale zanim się jeszcze otworzą. Są one wtedy lekko czerwone. Następnie suszy się je przez kilka dni na słońcu lub w suszarniach, aż staną się ciemnobrązowe. Ich wygląd przypomina wytwarzane w dawnych czasach gwoździe i stąd wzięła się ich nazwa.
Goździki mają specyficzny, zdecydowany, korzenny aromat i ostry, lekko piekący smak, który może sprawiać wrażenie drętwienia ust. Nadają się one doskonale zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych.
Mielone goździki są składnikiem wielu popularnych na świecie mieszanek przyprawowych, takich jak różnego rodzaju curry i masale, marokańskiej Ras el Hanout, chińskich 5 smaków, arabskiej Baharat, etiopskiej Berbere, francuskiej Epices quatre i wielu innych.
Tu też należy zaznaczyć, że słynne polskie pierniki nie obędą się bez przyprawy piernikowej, której podstawowym składnikiem są goździki. Słynny sos Worcestershire (pisany także Worcester), jest wyraźnie zdominowany ich aromatem.