Chilli kruszone
Cena regularna:
towar niedostępny
lub dodaj do przechowalniOpis
Papryka chili to warzywo o niezwykle intensywnym, ostrym smaku. Doskonale sprawdza się w daniach kuchni całego świata. Swój niezwykły, ostry smak chilli zawdzięcza obecności kapsaicyny.
Chilli wywołuje uczucie ciepła, jednak nie powoduje stanu zapalnego. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy doustnym spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje kichanie, w krtani kaszel
Kruszone chilli doda nie tylko charakterystycznego smaku i pikanterii, ale także walorów estetycznych - w takiej postaci znakomicie nadają się do dekorowania potraw.