Chilli mielone
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Papryka chili to warzywo o niezwykle intensywnym, ostrym smaku. Doskonale sprawdza się w daniach kuchni całego świata. Swój niezwykły, ostry smak zawdzięcza obecności kapsaicyny.
Chilli wywołuje uczucie ciepła, jednak nie powoduje stanu zapalnego. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy doustnym spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje kichanie, w krtani kaszel.
Zastosowanie chilli w kuchni
Chilli stanowi podstawowy składnik potraw kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej, tajskiej, ale znaleźć je można w przepisach z rożnych stron świata. Mielone chilli doskonale sprawdzi się w marynatach do mięs, sosach, daniach z makaronem, piklach. Dodatek chilli doda charakteru także daniom na słodko. Ciekawym połączeniem będzie czekolada z chilli, w formie tabliczki, bądź gorącej czekolady do picia.