Jelita wieprzowe (ok 20 m)
Opis
Jelita wieprzowe o długości 20m. Świetnie nadadzą się do wyrobów masarskich.
Jelita wieprzowe cechują się doskonałymi właściwościami fizycznymi, dzięki którym mogą być wykorzystywane w różnorodnych procesach obróbki termicznej. Mogą być gotowane, parzone, wędzone, podsuszane, suszone oraz grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpadowi podczas obróbki termicznej, sprawiając, że mięso jest zwarte i soczyste.
W Polsce jelita wieprzowe są powszechnie wykorzystywane przy wytwarzaniu różnorodnych kiełbas, takich jak między innymi kiełbasa śląska, surowa polska, wiejska, kaszanka, pasztetowa, kiszka ziemniaczana oraz wielu innych wyrobów masarskich.
Dzięki ich wszechstronnym właściwościom oraz elastyczności, stanowią niezastąpiony składnik procesu produkcji kiełbas o wysokiej jakości i wyjątkowym smaku.
Jelita są solone, dzięki czemu mogą być przechowywane przez długi okres (nawet do 2 lat). Przechowywać należy w temperaturze 8-10 stopni , nie zamrażać. Przed użyciem namoczyć w letniej wodzie, co najmniej na godzinę przed nadziewaniem.