Ryba w sosie ogórkowo – miętowym 0

Ryba w sosie ogórkowo – miętowym

 

Składniki

 

Sos ogórkowo - miętowy

  • oliwa z oliwek
  • cebula szalotka - 2-3 szt.
  • ogórek świeży - 1 długi lub gruntowe - 3 szt.
  • śmietana 30% (kremówka) - 250 ml
  • mięta świeża – pęczek

 

Sposób przygotowania

Krok 1. Umyte filety rybne, osuszone, przyprawiamy, a następnie obtaczamy w mące.

Krok 2. Rybę smażymy na głębokim tłuszczu, zaczynając od strony ze skórą, przez ok 4,5-5 min do uzyskania złotego koloru. Osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażoną trzymamy w ciepłym piekarniku, pod przykryciem.

Krok 3. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, obrany ogórek kroimy w paski "julienne" ("na zapałkę")

Krok 4. Podsmażymy na rozgrzanej oliwie cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy ogórek i smażymy do czasu, aż się skrystalizuje.

Krok 5. Następnie dodajemy śmietanę i redukujemy do uzyskania konsystencji sosu, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy całe listki mięty.

Rybę możemy podawać obok sosu lub włożyć ją przed podaniem do sosu na patelnię.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl