Ryba w sosie ogórkowo – miętowym
Składniki
- filet z karmazyna lub innej ryby np. dorady czy dorsza, sandacza itp. - 0,5 kg
- olej słonecznikowy
- mąka
- przyprawa do ryby cytrynowa lub pieprz cytrynowy
- pieprz biały
Sos ogórkowo - miętowy
- oliwa z oliwek
- cebula szalotka - 2-3 szt.
- ogórek świeży - 1 długi lub gruntowe - 3 szt.
- śmietana 30% (kremówka) - 250 ml
- mięta świeża – pęczek
Sposób przygotowania
Krok 1. Umyte filety rybne, osuszone, przyprawiamy, a następnie obtaczamy w mące.
Krok 2. Rybę smażymy na głębokim tłuszczu, zaczynając od strony ze skórą, przez ok 4,5-5 min do uzyskania złotego koloru. Osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażoną trzymamy w ciepłym piekarniku, pod przykryciem.
Krok 3. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, obrany ogórek kroimy w paski "julienne" ("na zapałkę")
Krok 4. Podsmażymy na rozgrzanej oliwie cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy ogórek i smażymy do czasu, aż się skrystalizuje.
Krok 5. Następnie dodajemy śmietanę i redukujemy do uzyskania konsystencji sosu, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy całe listki mięty.
Rybę możemy podawać obok sosu lub włożyć ją przed podaniem do sosu na patelnię.
Smacznego!