Tarta ze szpinakiem, wzbogacona delikatnym smakiem czosnku niedźwiedziego
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g schłodzonego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki wody
Farsz:
- 400g rozdrobnionego szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- 100g sera pleśniowego Blue
- 3 kulki sera mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz czarny lub pieprz biały
- czosnek niedźwiedzi
- szynka dojrzewająca w plastrach *opcjonalnie
Sposób przygotowania
Krok 1. Przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło, szczyptę soli i odrobinę wody. Kruche ciasto nie lubi ciepła - dlatego podczas jego wyrobienia staramy się nie używać dłoni. Po połączeniu składników, wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Krok 2. Nastawiamy piekarnik na 190oC. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Odstawiamy z powrotem do lodówki do momentu kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę.
Krok 3. Wstawiamy ciasto pod obciążeniem (np. wyłożone orzechami, ryżem, itp.) do piekarnika. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie z ciasta i zostawiamy w piekarniku na kolejne 15 min.
Krok 4. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni lub w garnku podgrzewamy szpinak (z mrożonego odparowujemy nadmiar wody). Jeżeli używamy świeżego szpinaku - po umyciu, odcinamy łodyżki i gotujemy w niewielkiej ilości wody (warto dodać szczyptę soli) ok. 5 minut aż szpinak zmięknie, a woda odparuje). Dodajemy ser pleśniowy Blue, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.
Krok 5. Mozarellę kroimy w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Przekładamy farsz do formy, następnie mozzarellę i pomidorki. Wszystko posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Smacznego!