Kaczka pieczona z jabłkami
Składniki
- kaczka - 1 szt.
- jabłka winne – ok. 1,5 kg
- wino czerwone, wytrawne - 1 butelka
- sól
- majeranek
- przyprawa do kaczki
Sposób przygotowania
- Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą (2 dkg na 1 kg / 1 łyżeczka na 1 kg) i dużą ilością majeranku.
- Włożyć do odpowiednio dobranego naczynia i zalać winem.
- Pozostawić na min. 12 h, a najlepiej na dobę w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Co jakiś czas obrócić.
- Wyjąć z zalewy i nafaszerować jabłkami pokrojonymi w ćwiartki lub w ósemki i wymieszanymi z majerankiem. Lekko posypać przyprawą do kaczki.
- Piec w temperaturze ok 120-130 C przez ok. 4 h obracając co jakiś czas. Termoobieg. Przez ostatnie ok. pół godziny dopiekać odkrytą. Obserwować, żeby nie przypiec za mocno.
- Podawać z osobno usmażonymi na maśle, pokrojonymi w plastry, jabłkami (posypanymi majerankiem) i żurawiną lub borówkami.
- Jako dodatek np. pyszne są buraki lub czerwona (modra) kapusta i ziemniaki podpieczone w piekarniku.
Smaczne..GO !!!