Pieczona kaczka z jabłkami 0

Kaczka pieczona z jabłkami 

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

  • Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą (2 dkg na 1 kg / 1 łyżeczka na 1 kg) i dużą ilością majeranku.
  • Włożyć do odpowiednio dobranego naczynia i zalać winem.
  • Pozostawić na min. 12 h, a najlepiej na dobę w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Co jakiś czas obrócić.
  • Wyjąć z zalewy i nafaszerować jabłkami pokrojonymi w ćwiartki lub w ósemki i wymieszanymi z majerankiem. Lekko posypać przyprawą do kaczki.
  • Piec w temperaturze ok 120-130 C przez ok. 4 h obracając co jakiś czas. Termoobieg. Przez ostatnie ok. pół godziny dopiekać odkrytą. Obserwować, żeby nie przypiec za mocno.
  • Podawać z osobno usmażonymi na maśle, pokrojonymi w plastry, jabłkami (posypanymi majerankiem) i żurawiną lub borówkami.
  • Jako dodatek np. pyszne są buraki lub czerwona (modra) kapusta i ziemniaki podpieczone w piekarniku.

 

Smaczne..GO !!!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl