Pasztet drobiowy, pieczony
Składniki
- 3 ćwiartki z kurczaka
- boczek wieprzowy surowy – ok. 0,5 kg
- wątróbka drobiowa lub wieprzowa – ok. 30 dkg
- bułka tarta – 4 łyżki
- całe jajka – 3 szt.
- cebula – 1 duża lub 2 średnie
- olej lub inny tłuszcz do smażenia - 2-4 łyżki
- przyprawa do pasztetu – 2-3 łyżki
- liść laurowy – 5-8 szt.
- ziele angielskie – 10-15 ziaren
- przyprawa uniwersalna – 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Mięso umyć i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz przyprawy uniwersalnej (ok. 35 - 40 min.). Wyjąć i ostudzić.
- W otrzymanym wywarze sparzyć wątróbkę (ok. 5 min, do momentu, gdy w środku nie będzie czerwona).
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na złoto-brązowy kolor.
- Bułkę tartą zalać w szklance wywarem, aby dobrze napęczniała.
- Obrane z kości mięso kurczaka, boczek, wątróbkę, cebulę i bułkę zmielić maszynką do mięsa.
- Do otrzymanej masy dodać jajka i przyprawę do pasztetu oraz ok. 1/2 do 3/4 szklanki wywaru. Opcjonalnie można dodać suszonych śliwek lub żurawiny. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Blaszkę (tzw. pasztetówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżyć tłuszczem i obsypać tartą bułką tartą. Wyłożyć masę na blachę i wyrównać.
- Piec w piekarniku do złoto-brązowego koloru (180-200o C), po czym wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Oddzielić papier.
Smaczne..GO !!!