Risotto z dynią
Risotto z dynią to nasz hit na chłodne dni 🍂 Pysznie kremowe i rozgrzewające!
Składniki (4 porcje)
- 320 g ryżu do risotto
- ok 700 g miąższu z dyni
- ok 1,5 l bulionu
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 100 g sera Grana Padano
- sól, pieprz, imbir, kardamon
Sposób przygotowania 👩🍳
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, chilli oraz czosnek.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy jeszcze 5 minut
- Wlewamy część bulionu - tak aby przykrył dynię i gotujemy 15 minut.
- W międzyczasie prażymy ryż, a następnie dodajemy go do dyni i chwile mieszamy.
- Resztę bulionu dolewamy łyżka po łyżce, ciągle mieszając, aż ryż całkowicie zmięknie.
- Na koniec dodajemy masło, ser i przyprawiamy.
Smacznego!