Smażony ryż 0

Ryż smażony

 

Składniki (na 2 porcje)

lub

 

Sposób przygotowania

Krok 1. Uprażyć na maśle ryż, na wolnym ogniu do złotego koloru.

Krok 2. Zalać wodą w ilości: 3 x objętość ryżu.

Krok 3. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie dodać przyprawę do ryżu - 3 łyżeczki lub przyprawy: po 1/2 łyżeczki curry i kurkumy, po 1 łyżeczce przyprawy uniwersalnej i lubczyku oraz 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego. Ilość przypraw jest orientacyjna, później można ewentualnie doprawić według indywidualnego gustu.

Krok 4. Zmniejszyć zdecydowanie ogień i podgrzewać delikatnie do całkowitego wchłonięcia wody, mieszając co jakiś czas.

 

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl