Pęczotto z boczkiem
Składniki (na 3 osoby)
- pęczak – 100 g
- boczek wędzony – 100 g
- pieczarki - 100 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 - 2 ząbki lub czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka
- koperek - 3 łyżki
- śmietana 18% - 80 ml
- ser żółty - 50 g
- olej
- papryka słodka lub papryka słodka wędzona - 1 łyżeczka
- czosnek niedźwiedzi - 1 łyżeczka
- pieprz biały lub pieprz czarny - do smaku
- przyprawa uniwersalna lub przyprawa do rosołu - do smaku
Sposób przygotowania
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry cebulę i pieczarki oraz czosnek (świeży przeciskamy przez praskę).
- Dodać kaszę oraz wodę w ilości: 3 x objętość kaszy.
- Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie dodać przyprawy: paprykę, czosnek niedźwiedzi, przyprawę uniwersalną lub przyprawę do rosołu.
- Zmniejszyć zdecydowanie ogień i podgrzewać do całkowitego wchłonięcia wody, mieszając co jakiś czas.
- Dodać koperek i śmietankę i zredukować.
- Doprawić ostatecznie pieprzem i solą.
- na koniec dodać starty na wiórki żółty ser.
Smacznego!