Udka z kaczki z pomarańczą, pieczone

Składniki:

  • udka z kaczki – 10 szt.
  • czosnek – 6 ząbków (nie obieramy)
  • olej do smażenia - 6-8 łyżek (lub sklarowane masło)
  • oliwa (do marynaty)
  • marchewka - 2 szt. (duże)
  • jabłka twarde (najlepiej winne)- 3 szt.
  • pomarańcze - 2 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • wino czerwone, wytrawne
  • przyprawa do kaczki
  • pieprz pomarańczowy
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso myjemy i osuszamy.

Krok 2. Marynata:

  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy (każdej po ok. 20-30 g)
  • oliwa

Całość mieszamy, dodając tyle oliwy, by uzyskać konsystencję gęstego jogurtu

Krok 3. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny.

Krok 4. Marchewkę kroimy w dość grube słupki (ok. 1x1 cm), jabłka, pomarańczę i cytrynę w ćwiartki lub w grube plastry.

Krok 5. Zamarynowane mięso podsmażamy na oleju (lub sklarowanym maśle) na mocno rozgrzanej patelni przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, w międzyczasie dodając 3 rozgniecione ząbki czosnku i ok 50 ml wina.

Krok 6. Rozgrzewamy piekarnik. W dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie układamy "ruszt", ze składników przygotowanych w kroku 4, dodajemy również 3 rozgniecione ząbki czosnku i ok. 150 ml wina. Na taki ruszt kładziemy mięso i polewamy sosem wytworzonym przy smażeniu.

Krok 7. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 1 godzinę pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut, do uzyskania ładnej przypieczonej skórki. W czasie pieczenia udka polewamy od czasu do czasu wytopionym sosem.

Smacznego!

A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl