Udka z kaczki z pomarańczą, pieczone
Składniki:
- udka z kaczki – 10 szt.
- czosnek – 6 ząbków (nie obieramy)
- olej do smażenia - 6-8 łyżek (lub sklarowane masło)
- oliwa (do marynaty)
- marchewka - 2 szt. (duże)
- jabłka twarde (najlepiej winne)- 3 szt.
- pomarańcze - 2 szt.
- cytryna - 1 szt.
- wino czerwone, wytrawne
- przyprawa do kaczki
- pieprz pomarańczowy
- pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mięso myjemy i osuszamy.
Krok 2. Marynata:
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- przyprawy (każdej po ok. 20-30 g)
- oliwa
Całość mieszamy, dodając tyle oliwy, by uzyskać konsystencję gęstego jogurtu
Krok 3. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny.
Krok 4. Marchewkę kroimy w dość grube słupki (ok. 1x1 cm), jabłka, pomarańczę i cytrynę w ćwiartki lub w grube plastry.
Krok 5. Zamarynowane mięso podsmażamy na oleju (lub sklarowanym maśle) na mocno rozgrzanej patelni przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, w międzyczasie dodając 3 rozgniecione ząbki czosnku i ok 50 ml wina.
Krok 6. Rozgrzewamy piekarnik. W dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie układamy "ruszt", ze składników przygotowanych w kroku 4, dodajemy również 3 rozgniecione ząbki czosnku i ok. 150 ml wina. Na taki ruszt kładziemy mięso i polewamy sosem wytworzonym przy smażeniu.
Krok 7. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 1 godzinę pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut, do uzyskania ładnej przypieczonej skórki. W czasie pieczenia udka polewamy od czasu do czasu wytopionym sosem.
Smacznego!
A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?