Promocje
od 4 do 30 września 2020
Czosnek płatki (40g)
Czosnek płatki (40g)
3,00 zł 2,50 zł
szt.
Goździki (30g)
Goździki (30g)
4,00 zł 3,50 zł
szt.
Czubryca czerwona (650g)
Czubryca czerwona (650g)
18,00 zł 15,00 zł
szt.
Goździki (400g)
Goździki (400g)
55,00 zł 48,00 zł
szt.
Czubryca czerwona (50g)
Czubryca czerwona (50g)
3,00 zł 2,50 zł
szt.
Buraki wiórki (60g)
Buraki wiórki (60g)
3,00 zł 2,50 zł
szt.
Czubryca zielona (50g)
Czubryca zielona (50g)
3,00 zł 2,50 zł
szt.
Czubryca zielona bez soli (500g)
Czubryca zielona bez soli (500g)
18,00 zł 16,00 zł
szt.
Czubryca zielona (650g)
Czubryca zielona (650g)
18,00 zł 16,00 zł
szt.
Czubryca zielona bez soli (40g)
Czubryca zielona bez soli (40g)
3,00 zł 2,50 zł
szt.
Pomidory z bazylią i czosnkiem (350g)
Pomidory z bazylią i czosnkiem (350g)
32,00 zł 28,00 zł
szt.
Przyprawa do leczo (50g)
Przyprawa do leczo (50g)
3,00 zł 2,50 zł
szt.
Pomidory z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim (350g)
Pomidory z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim (350g)
32,00 zł 28,00 zł
szt.
Przyprawa do leczo (800g)
Przyprawa do leczo (800g)
18,00 zł 15,00 zł
szt.
Pomidory z czarnuszką i szczypiorkiem (350g)
Pomidory z czarnuszką i szczypiorkiem (350g)
32,00 zł 28,00 zł
szt.
Pomidory z oregano i chilli (350g)
Pomidory z oregano i chilli (350g)
32,00 zł 28,00 zł
szt.
Przyprawa do ziemniaków (600g)
Przyprawa do ziemniaków (600g)
16,00 zł 14,00 zł
szt.
Pieprz czarny mielony (50g)
Pieprz czarny mielony (50g)
3,50 zł 3,00 zł
szt.
Pieprz czarny mielony (600g)
Pieprz czarny mielony (600g)
30,00 zł 26,00 zł
szt.
Pieprz czarny ziarno (50g)
Pieprz czarny ziarno (50g)
3,50 zł 3,00 zł
szt.
Pieprz czarny ziarno (600g)
Pieprz czarny ziarno (600g)
30,00 zł 26,00 zł
szt.
Czosnek płatki (300g)
Czosnek płatki (300g)
20,00 zł 16,00 zł
szt.

Udka z kaczki z pomarańczą, pieczone

Składniki:

  • udka z kaczki – 10 szt.
  • czosnek – 6 ząbków (nie obieramy)
  • olej do smażenia - 6-8 łyżek (lub sklarowane masło)
  • oliwa (do marynaty)
  • marchewka - 2 szt. (duże)
  • jabłka twarde (najlepiej winne)- 3 szt.
  • pomarańcze - 2 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • wino czerwone, wytrawne
  • przyprawa do kaczki
  • pieprz pomarańczowy
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso myjemy i osuszamy.

Krok 2. Marynata:

  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy (każdej po ok. 20-30 g)
  • oliwa

Całość mieszamy, dodając tyle oliwy, by uzyskać konsystencję gęstego jogurtu

Krok 3. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny.

Krok 4. Marchewkę kroimy w dość grube słupki (ok. 1x1 cm), jabłka, pomarańczę i cytrynę w ćwiartki lub w grube plastry.

Krok 5. Zamarynowane mięso podsmażamy na oleju (lub sklarowanym maśle) na mocno rozgrzanej patelni przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, w międzyczasie dodając 3 rozgniecione ząbki czosnku i ok 50 ml wina.

Krok 6. Rozgrzewamy piekarnik. W dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie układamy "ruszt", ze składników przygotowanych w kroku 4, dodajemy również 3 rozgniecione ząbki czosnku i ok. 150 ml wina. Na taki ruszt kładziemy mięso i polewamy sosem wytworzonym przy smażeniu.

Krok 7. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 1 godzinę pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut, do uzyskania ładnej przypieczonej skórki. W czasie pieczenia udka polewamy od czasu do czasu wytopionym sosem.

Smacznego!

A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl