Tarta ze szpinakiem, wzbogacona delikatnym smakiem czosnku niedźwiedziego.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki wody 

Farsz:

  • 400g rozdrobnionego szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  • 100g sera pleśniowego Blue
  • 3 kulki sera mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz czarny lub pieprz biały
  • czosnek niedźwiedzi
  • szynka dojrzewająca w plastrach *opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło, szczyptę soli i odrobinę wody. Kruche ciasto nie lubi ciepła - dlatego podczas jego wyrobienia staramy się nie używać dłoni. Po połączeniu składników, wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na min. godzinę. 

Krok 2. Nastawiamy piekarnik na 190oC. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Odstawiamy z powrotem do lodówki do momentu kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę. 

Krok 3. Wstawiamy ciasto pod obciążeniem (np. wyłożone orzechami, ryżem, itp.) do piekarnika. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie z ciasta i zostawiamy w piekarniku na kolejne 15 min. 

Krok 4. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni lub w garnku podgrzewamy szpinak (z mrożonego odparowujemy nadmiar wody). Jeżeli używamy świeżego szpinaku - po umyciu, odcinamy łodyżki i gotujemy w niewielkiej ilości wody (warto dodać szczyptę soli) ok. 5 minut aż szpinak zmięknie, a woda odparuje). Dodajemy ser pleśniowy Blue, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.

Krok 5. Mozarellę kroimy w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Przekładamy farsz do formy, następnie mozzarellę i pomidorki. Wszystko posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. 

Smacznego!

A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl