Ryż smażony
Składniki (na 2 porcje):
- ryż - 100 g
- masło - 1 łyżka
- przyprawa do ryżu
lub
Sposób przygotowania:
Krok 1. Uprażyć na maśle ryż, na wolnym ogniu do złotego koloru.
Krok 2. Zalać wodą w ilości: 3 x objętość ryżu.
Krok 3. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie dodać przyprawę do ryżu - 3 łyżeczki lub przyprawy: po 1/2 łyżeczki curry i kurkumy, po 1 łyżeczce przyprawy uniwersalnej i lubczyku oraz 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego. Ilość przypraw jest orientacyjna, później można ewentualnie doprawić według indywidualnego gustu.
Krok 4. Zmniejszyć zdecydowanie ogień i podgrzewać delikatnie do całkowitego wchłonięcia wody, mieszając co jakiś czas.
Smacznego!
A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?