
od 13 do 31 stycznia 2021

Pomidory z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim (350g)

Pieprz czarny mielony (600g)

Przyprawa do ryżu (600g)

Pomidory z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim (40 g)

Pieprz czarny młotkowany (40g)

Przyprawa do ryżu (50g)

Pomidory z czarnuszką i szczypiorkiem (350g)

Pieprz czarny młotkowany (550g)

Sól ziołowa "Staropolska" (50g)

Pomidory z czarnuszką i szczypiorkiem (40g)

Pieprz czarny ziarno (50g)

Sól ziołowa "Staropolska" (800g)

Pomidory z oregano i chilli (350g)

Pieprz czarny ziarno (600g)

Pomidory z oregano i chilli (40g)

Pieprz kolorowy młotkowany (550g)

Przyprawa do karkówki (50g)

Pieprz kolorowy ziarno (40g)

Przyprawa do karkówki (550g)

Pieprz kolorowy ziarno (500g)

Przyprawa do rosołu (700g)

Czosnek płatki (300g)

Przyprawa do rosołu (70g)

Czosnek płatki (40g)

Colorado (250g)

Przyprawa do rosołu bez soli (350g)

Kurkuma (550g)

Colorado (40g)

Przyprawa do rosołu bez soli (40g)

Papryka słodka wędzona (40g)
Ryż smażony
Składniki (na 2 porcje):
- ryż - 100 g
- masło - 1 łyżka
- curry
- kurkuma
- lubczyk liść
- czosnek niedźwiedzi
- przyprawa uniwersalna lub przyprawa do rosołu
Sposób przygotowania:
Krok 1. Uprażyć na maśle ryż, na wolnym ogniu do złotego koloru.
Krok 2. Zalać wodą w ilości: 3 x objętość ryżu.
Krok 3. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie dodać przyprawy: po 1/2 łyżeczki curry i kurkumy, po 1 łyżeczce przyprawy uniwersalnej i lubczyku oraz 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego. Ilość przypraw jest orientacyjna, później można ewentualnie doprawić według indywidualnego gustu.
Krok 4. Zmniejszyć zdecydowanie ogień i podgrzewać do całkowitego wchłonięcia wody, mieszając co jakiś czas.
Smacznego!
A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?