Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Składniki (na 4 porcje)
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- suszone pomidory w oleju – ok. 100 g
- ser pleśniowy – ok. 100 g (np. Lazur niebieski)
- musztarda – 1 łyżeczka
- oliwa extra vergine lub dobry olej – 2 łyżki
- przyprawa do kurczaka z rożna lub przyprawa do kurczaka paprykowo-czosnkowa lub inna wg własnych upodobań
Sposób przygotowania:
Krok 1. Przygotowujemy dość gęstą marynatę z musztardy, 2 łyżek oleju z suszonych pomidorów oraz przyprawy.
Krok 2. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, suszone pomidory na 3 części w poprzek i mieszamy ze sobą.
Krok 3. Filety opłukujemy i osuszamy, w każdym delikatnie robimy otwór wzdłuż, nie uszkadzając ścianek. Smarujemy lekko, od wewnątrz piersi marynatą. Nadziewamy pomidorami i serem, na przemian, (pomidory powinny być na końcu), końcówkę piersi można spiąć wykałaczką. Całość solidnie obtaczamy w marynacie. Odładamy na ok. 15 minut do zamarynowania.
Krok 4. Smażymy na rozgrzanej patelni do jasno złotego koloru, po czym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180oC) na ok. 30-40 min.
Podawać możemy z:
- frytkami, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą jaglaną
- sosem pieczarkowym (pieczarkami w śmietanie)
- sałatą, startą marchewką, gotowaną marchewką z groszkiem.
Smacznego!
A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?