Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Składniki (na 4 porcje)

 Sposób przygotowania:

Krok 1. Przygotowujemy dość gęstą marynatę z musztardy, 2 łyżek oleju z suszonych pomidorów oraz przyprawy.

Krok 2. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, suszone pomidory na 3 części w poprzek i mieszamy ze sobą.

Krok 3. Filety opłukujemy i osuszamy, w każdym delikatnie robimy otwór wzdłuż, nie uszkadzając ścianek. Smarujemy lekko, od wewnątrz piersi marynatą. Nadziewamy pomidorami i serem, na przemian, (pomidory powinny być na końcu), końcówkę piersi można spiąć wykałaczką. Całość solidnie obtaczamy w marynacie. Odładamy na ok. 15 minut do zamarynowania.

Krok 4. Smażymy na rozgrzanej patelni do jasno złotego koloru, po czym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180oC) na ok. 30-40 min. 

Podawać możemy z:

  • frytkami, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą jaglaną
  • sosem pieczarkowym (pieczarkami w śmietanie)
  • sałatą, startą marchewką, gotowaną marchewką z groszkiem.

Smacznego!

A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl