Pasztet drobiowy, pieczony

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka

  • boczek wieprzowy surowy – ok. 0,5 kg

  • wątróbka drobiowa lub wieprzowa – ok. 30 dkg

  • bułka tarta – 4 łyżki

  • całe jajka – 3 szt.

  • cebula – 1 duża lub 2 średnie

  • olej lub inny tłuszcz do smażenia - 2-4 łyżki
  • przyprawa do pasztetu – 2-3 łyżki

  • liść laurowy – 5-8 szt.

  • ziele angielskie – 10-15 ziaren

  • przyprawa uniwersalna – 3 łyżki

 
Sposób przygotowania:

  • Mięso umyć i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz przyprawy uniwersalnej (ok. 35 - 40 min.). Wyjąć i ostudzić.

  • W otrzymanym wywarze sparzyć wątróbkę (ok. 5 min, do momentu, gdy w środku nie będzie czerwona).

  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na złoto-brązowy kolor.

  • Bułkę tartą zalać w szklance wywarem, aby dobrze napęczniała.

  • Obrane z kości mięso kurczaka, boczek, wątróbkę, cebulę i bułkę zmielić maszynką do mięsa.

  • Do otrzymanej masy dodać jajka i przyprawę do pasztetu oraz ok. 1/2 do 3/4 szklanki wywaru. Opcjonalnie można dodać suszonych śliwek lub żurawiny. Wszystko dokładnie wymieszać.

  • Blaszkę (tzw. pasztetówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżyć tłuszczem i obsypać tartą bułką tartą. Wyłożyć masę na blachę i wyrównać.

  • Piec w piekarniku do złoto-brązowego koloru (180-200o C), po czym wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Oddzielić papier.

Smaczne..GO !!!

A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl