Pasztet drobiowy, pieczony
Składniki:
-
3 ćwiartki z kurczaka
-
boczek wieprzowy surowy – ok. 0,5 kg
-
wątróbka drobiowa lub wieprzowa – ok. 30 dkg
-
bułka tarta – 4 łyżki
-
całe jajka – 3 szt.
-
cebula – 1 duża lub 2 średnie
- olej lub inny tłuszcz do smażenia - 2-4 łyżki
-
przyprawa do pasztetu – 2-3 łyżki
-
liść laurowy – 5-8 szt.
-
ziele angielskie – 10-15 ziaren
-
przyprawa uniwersalna – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
-
Mięso umyć i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz przyprawy uniwersalnej (ok. 35 - 40 min.). Wyjąć i ostudzić.
-
W otrzymanym wywarze sparzyć wątróbkę (ok. 5 min, do momentu, gdy w środku nie będzie czerwona).
-
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na złoto-brązowy kolor.
-
Bułkę tartą zalać w szklance wywarem, aby dobrze napęczniała.
-
Obrane z kości mięso kurczaka, boczek, wątróbkę, cebulę i bułkę zmielić maszynką do mięsa.
-
Do otrzymanej masy dodać jajka i przyprawę do pasztetu oraz ok. 1/2 do 3/4 szklanki wywaru. Opcjonalnie można dodać suszonych śliwek lub żurawiny. Wszystko dokładnie wymieszać.
-
Blaszkę (tzw. pasztetówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżyć tłuszczem i obsypać tartą bułką tartą. Wyłożyć masę na blachę i wyrównać.
-
Piec w piekarniku do złoto-brązowego koloru (180-200o C), po czym wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Oddzielić papier.
Smaczne..GO !!!
A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?