Karkówka pieczona
Składniki:
- karkówka wieprzowa – 2 kg
- pomidory – 4 - 6 szt.
- olej - 4 łyżki
- przyprawa do karkówki
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i osuszamy. Lekko rozgniatamy dłonią.
- Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie każdy plaster na 3 części.
- Mięso skrapiamy olejem, dodajemy przyprawę, całość lekko wygniatamy i mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki na 2 do 12 godz. (w zależności od czasu jakim dysponujemy).
- Wykładamy na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, przekładając pokrojonymi w ćwiartki pomidorami.
- Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w temp. 200-220oC, następnie zmniejszamy temp. do 160-180oC i pieczemy jeszcze ok. 40 do 60 min.
- Wytopiony tłuszcz możemy wykorzystać do przygotowania grzanek.
Podajemy do ryżu, kasz, chleba, grzanek, surówek. Najlepiej smakuje z musztardą grillową lub chrzanem. Jako przystawki idealnym dodatkiem będą pikle, ogórki kiszone, konserwowe i inne konserwowe warzywa.
Smacznego!
A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?