Karkówka pieczona

 Składniki:

Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy i osuszamy. Lekko rozgniatamy dłonią.
  • Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie każdy plaster na 3 części.
  • Mięso skrapiamy olejem, dodajemy przyprawę, całość lekko wygniatamy i mieszamy.
  • Odstawiamy do lodówki na 2 do 12 godz. (w zależności od czasu jakim dysponujemy).
  • Wykładamy na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, przekładając pokrojonymi w ćwiartki pomidorami.
  • Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w temp. 200-220oC, następnie zmniejszamy temp. do 160-180oC i pieczemy jeszcze ok. 40 do 60 min.
  • Wytopiony tłuszcz możemy wykorzystać do przygotowania grzanek.

Podajemy do  ryżu, kasz, chleba, grzanek, surówek. Najlepiej smakuje z musztardą grillową lub chrzanem. Jako przystawki idealnym dodatkiem będą pikle, ogórki kiszone, konserwowe i inne konserwowe warzywa.

Smacznego!

A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl