Czubryca czerwona (650g)
Opis
Czubryca czerwona |
|
składniki |
- sól, cząber, kozieradka, skrobia kukurydziana, chilli, papryka |
smak i aromat |
- intensywny, pikantny, paprykowo-ziołowy, lekko słony |
zastosowania |
- dania ciężkostrawne, również do jaj, serów, zup, sosów i dań mięsnych, do sałatek ze świeżych pomidorów, ogórków oraz dań z roślin strączkowych |
kuchnia |
- polska, bałkańska |
sprawdzone przepisy |
- |
Czubryca to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu w skład mieszanki przyprawowej czubryca wchodzą różne składniki. Poza cząbrem i domieszką soli, są to zioła i przyprawy najczęściej rosnące na danym terenie, np. czosnek, papryka, kozieradka, tymianek, rozmaryn. W Bułgarii pod nazwą "Szarena sol" ("kolorowa sól"), istnieje wiele różnych rodzajów czubrycy, najpopularniejsze z nich to czubryca po szopsku, czubryca po panagursku, trapezna czubryca oraz smardała. W Polsce mieszanki pod nazwą czubryca są właśnie tego typu mieszankami, gdzie w miejsce cząbru górskiego używa się cząbru ogrodowego, który posiada bardzo zbliżony aromat. Dodatek czubrycy sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe. Mają przyjemny ziołowy zapach i ciekawy smak. Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych. Przyprawia się nią głównie dania ciężkostrawne, ale także doskonale pasuje do jaj, serów, zup sosów i dań mięsnych. Czubryca używana jest również przy konserwowaniu warzyw. Czubryca czerwona NMR to pikantna mieszanka przypraw, która zdecydowanie podkreśli smak Twoich potraw.
Produkt zawiera wyłącznie naturalne składniki, w tym sól.
Nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaków.