Cynamon mielony, cejloński

Wysyłka w: 4 dni robocze od zaksięgowania wpłaty
Cena: 4,50 zł 4.50
ilość szt.

towar niedostępny

lub dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Cynamon cejloński wywodzi się z Cejlonu (Sri Lanka). Obecnie jest uprawiany na wybrzeżach Indii, Mauritiusie, Madagaskarze i na Wyspach Sundajskich. Uprawia się go także w Azji oraz Ameryce Południowej.

Cynamon cejloński mielony to wysuszona kora drzewa cynamonowego, przetarta na drobny proszek. Od innych gatunków cynamonu wyróżnia go wyraźnie słodki smak i jaśniejszy kolor. Nie działa drażniąco na drogi oddechowe. Smak cynamonu cejlońskiego jest łagodny, słodkawy i szlachetny. Laski cynamonu cejlońskiego składają się z wielu cienkich zwojów zawiniętych w rulonik.

Cynamon cejloński, tak jak inne gatunki cynamonu, posiada szereg cennych właściwości zdrowotnych

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • jest źródłem antyoksydantów
  • wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe
  • działa zbawiennie na układ trawienny
  • zwiększa wchłanianie składników odżywczych

Ale to tylko kilka prozdrowotnych właściwości cynamonu, lista stale się poszerza, wciąż prowadzone są badania nad możliwością wykorzystania tej cudownej przyprawy.

Cynamon cejloński w kuchni

Cynamon ma wiele zastosowań w kuchni, jego intensywny aromat najczęściej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest niezastąpionym dodatkiem do pierniczków, szarlotki, czy ryżu z jabłkami. Dzięki szczypcie cynamonu, kawa lub herbata rozgrzeje nawet w najmroźniejszy poranek. A na zimowe wieczory najlepszy będzie grzaniec z cynamonem, pomarańczą i goździkami. Warto poeksperymentować i dodać cynamon także do dań mięsnych, aby uzyskać kuszący aromat. 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl