Cynamon laski (5 szt.)

Wysyłka w: 1 dzień roboczy od zaksięgowania wpłaty
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
lub dodaj do przechowalni
Kraj pochodzenia: Indonezja/Sri Lanka

Opis

Cynamon

inne nazwy

ang.Indonesian Cinnamon; łac. Cinnamonum burmannii

składniki

- cynamon - kora cynamonowca, suszona

smak i aromat

- intensywny, aromatyczny, cytrusowy, słodkawy, ciepły, lekko ściągający

zastosowania

- gorące napoje, kompoty, dżemy, nalewki, potrawy mięsne i rybne

kuchnia

- azjatycka, chińska, indyjska, indonezyjska, europejska, amerykańska, meksykańska

sprawdzone przepisy

Cynamon pochodzi z kory różnych gatunków z rodzaju Cinnamomum. Cinnamomum to drzewo uprawiane w dużej części Azji, przede wszystkim w Indonezji, Chinach, Wietnamie i na Sri Lance (dawniej Ceylon). Aby wyprodukować cynamon, drzewo uprawia się przez około 2 lata. Następnie jest ono ucinane na niskiej wysokości i z pnia wyrastają dziesiątki małych pędów. Po ich ucięciu i usunięciu zielonej, zewnętrznej kory, pędy są nacinane wzdłuż i poddawane równomiernym uderzeniom, aż uwolnią się z wewnętrznego drewna. Ta wewnętrzna kora jest formowana w arkusze, krojona w paski i suszona na powietrzu. Paski są zwijane w rurki (laski), które są następnie dosuszane w suszarniach lub na wolnym powietrzu. Najbardziej rozpowszechnione i znane są trzy odmiany, a ich nazwy obecnie, nie są związane z miejscem uprawy, czy krajem pochodzenia, lecz z gatunkiem.

- cynamon ceyloński, otrzymywany z gatunku Cinnamonum zeylanicum, bardzo aromatyczny, słodki, przyjemny, ciepły, ale nie gorzki ani ściągający. Laski są smukłe i delikatne, dość kruche, złożone z bardzo cienkich (grubość jednego milimetra) warstw kory. Kolor mają jasno czerwono-brązowy.

- cynamon indonezyjski, otrzymywany z gatunku Cinnamonum burmannii, mocno aromatyczny, słodkawy, przyjemny, delikatnie ściągający. Warstwy kory w laseczkach są grubości 1–3 mm i dlatego są trudniejsze do złamania. Kolor mają na zewnątrz czerwonawo-brązowy, podobny do cynamonu cejlońskiego, ale wewnętrzna strona kory jest znacznie ciemniejsza - szaro-brązowa.

- cynamon chiński, inaczej kasja, otrzymywany z gatunku Cinnamonum cassia, ma bardziej ciężki zapach, nieco gorzki i cierpki smak. Kora jest bardzo gruba (3 mm do 1 cm), ale krucha. Nie zwija się regularnie i jest sprzedawany w małych kawałkach, o nieregularnym kształcie.

Niepowtarzalny smak, słodki i ciepły aromat cynamonu, pochodzą z olejku eterycznego zwanego aldehydem cynamonowym. 

W kuchni cynamonu w laskach (lub w kawałkach) używa się przede wszystkim do aromatyzowania napojów, w tym kompotów, grzanego wina, cydru, ponczu i piwa. Można nim również aromatyzować potrawy mięsne, np. duszone lub smażone, gulasz z wołowiny i baraniny, jak również używać przy smażeniu ryb - m.in. niweluje przykry zapach smażenia. Laski, w przeciwieństwie do proszku, mogą być użyte więcej niż jeden raz. Po użyciu w słodkich lub pikantnych potrawach należy je umyć i przechowywać w ciemnym miejscu do wyschnięcia - potem mogą być użyte po raz drugi.

Oferowane przez nas laski cynamonu są wykonane z cynamonu indonezyjskiego, o wyjątkowo delikatnej odmianie. Ten cynamon nie jest tak przenikliwy jak inne rodzaje cynamonu, co w przypadku lasek jest korzystne, ponieważ można łatwo kontrolować smak.

Cynamon ceyloński

 

Cynamon indonezyjski

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl