Anyż mielony (500g)

Wysyłka w: 1 dzień roboczy od zaksięgowania wpłaty
Cena: 30,00 zł 30.00
ilość szt.
lub dodaj do przechowalni
Kraj pochodzenia: Egipt/Turcja

Opis

Anyż pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jest to jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych od czasów starożytnych zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Istnieją dowody, że anyż był używany już 1500 lat p.n.e. w Egipcie. Używali go też Chińczycy, Inkowie, Grecy, cieszył się popularnością wśród Rzymian.Do Polski anyż przywędrował w Średniowieczu, a jego użycie spopularyzował Zakon Benedyktów.W dzisiejszych czasach anyż stosuje się głównie w cukiernictwie, jest on też składnikiem nalewek i alkoholi. Nasiona anyżu są szaro-zielone, mają wielkość - 4 mm. Mają słodki i pachnący bukiet, natomiast smak podobny do kopru włoskiego, wzbogacony łagodnym smakiem lukrecji. Przede wszystkim nie należy mylić anyżu z anyżem gwiaździstym, który jest powszechnie używany w kuchni chińskiej. Anyż natomiast jest głównie stosowany jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest do ryb, drobiu, zup i dań z warzywnych. Wiele napojów alkoholowych i syropów jest aromatyzowanych anyżem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl