Anyż gwiaździsty (200g)

Wysyłka w: 1 dzień roboczy od zaksięgowania wpłaty
Cena: 45,00 zł 45.00
ilość szt.
lub dodaj do przechowalni
Kraj pochodzenia: Wietnam/Chiny

Opis

Anyż gwiaździsty

inne nazwy

- anyż gwiazdkowy, badian; ang. Star anise; łac. Illicium verum

składniki

- owoce anyżu gwiaździstego, suszone

smak i aromat

- intensywny, słodkawy, ciepły

zastosowania

- lekkie zupy, pudding ryżowy, kapusta gotowana na parze, pieczony/grillowany kurczak, duszona wołowina i wieprzowina, duszone pory, gotowane ryby/skorupiaki, kompoty, dżemy, likiery

kuchnia

- azjatycka, chińska, indyjska, indonezyjska, malezyjska, wietnamska

sprawdzone przepisy


Anyż gwiaździsty jest dalekowschodnią przyprawą pochodzącą z Chin i Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku. Zastosowanie znajduje zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Całe lub zmielone owoce anyżu stanowią przyprawę, olej wytwarzany w procesie ekstrakcji parowej anyżu stosowany jest często jako dodatek do napojów, głównie do aromatyzowania niskoprocentowych likierów alkoholowych. Anyż ma też właściwości lecznicze, działa rozkurczowo mając korzystny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy. Ma też działanie antybakteryjne i wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Używany jest też do leczenia kolki i reumatyzmu. Jest doskonałym dodatkiem aromatycznych herbat leczniczych. Używany jest zarówno w kuchni orientalnej jak i europejskiej. W kuchni chińskiej anyż jest bardzo popularną przyprawą dodawaną w szczególności do dań z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka oraz do zup. Kultury zachodnie przyjęły tę przyprawę bardziej do przygotowywania słodyczy, a także do aromatyzowania alkoholi, kompotów owocowych i dżemów. Anyż gwiaździsty używa się w formie całych wysuszonych owoców lub w postaci zmielonej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl