Ryba w sosie ogórkowo - miętowym

Składniki:

Sos ogórkowo - miętowy

  • oliwa z oliwek
  • cebula szalotka - 2-3 szt.
  • ogórek świeży - 1 długi lub gruntowe - 3 szt.
  • śmietana 30% (kremówka) - 250 ml
  • mięta swieża - pęczek

 Sposób przygotowania:

Krok 1. Umyte filety rybne, osuszone, przyprawiamy, a następnie obtaczamy w mące.

Krok 2. Rybę smażymy na głębokim tłuszczu, zaczynając od strony ze skórą, przez ok 4,5-5 min do uzyskania złotego koloru. Osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażoną trzymamy w ciepłym piekarniku, pod przykryciem.

Krok 3. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, obrany ogórek kroimy w paski "julienne" ("na zapałkę")

Krok 4. Podsmażymy na rozgrzanej oliwie cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy ogórek i smażymy do czasu, aż się skrystalizuje.

Krok 5. Następnie dodajemy śmietanę i redukujemy do uzyskania konsystencji sosu, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy całe listki mięty.

Rybę możemy podawać obok sosu lub włożyć ją przed podaniem do sosu na patelnię.

Smacznego!

 

 

A może....... spróbujesz inaczej to zrobić ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl