Tandoori Masala to mieszanka przypraw niezwykle popularna w kuchni indyjskiej, arabskiej i pakistańskiej. Przyprawa ta jest dość pikantna z wyczuwalnym zapachem i smakiem kminu rzymskiego, kolendry i papryki. Tandoori Masala polecana jest szczególnie do dań z kurczaka, które dzięki przyprawie nabierają intensywny czerwony kolor i niezapomniany smak. Dodatek Tandoori Masala NMR do dań warzywnych, potraw z ryb, wszelkiego rodzaju dipów i sosów pomoże nam stworzyć smaki będące rozkoszą dla podniebienia.
Składniki mieszanki Tandoori Masala NMR: kolendra, kmin rzymski, chilli, sól, cynamon, goździki, pieprz czarny, kardamon, imbir, papryka, kozieradka, kurkuma, czosnek.
Nie zawiera konserwantów ani wzmacniaczy smaków.
Przepis na kurczaka tandoori:
mięso z udek kurczaka bez skóry lub udka z kurczaka
1 kubeczek jogurtu naturalnego lub typu greckiego (150 - 200g)
tandoori masala NMR
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
sok z połowy cytryny lub limonki
Mięso dokładnie myjemy i nacinamy największe kawałki aby aromaty przyprawy przedostały się do środka. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki i odstawiamy. Jogurt mieszamy z koncentratem pomidorowym, olejem i mieszanką tandoori masala NMR do uzyskania jednolitej konsystencji. W otrzymanej marynacie maczamy kawałki kurczaka - każdy kawałek musi być dokładnie obtoczony w marynacie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wykładamy kawałki na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego 220 - 230 stopni na ok 20 minut (lub nieco dłużej gdy pieczemy mięso z kością). Latem możemy mięso nadziać na patyczki i grillować do czasu aż mięso będzie miękkie (najlepiej użyć wtedy aluminiowych tacek).
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję