Kolendra ziarno (50g)

Numer katalogowy: 0386

CENA: 2,50 zł
Ilość

​Kolendra siewna jest rośliną jednoroczną, której częścią użytkową są owoce i liście. Roślina ta stanowi cenne źródło przypraw o silnym aromacie. Z czasem gdy roślina w pełni dojrzeje, jej zapach zmienia się na łagodniejszą, nieco cytrynową woń. Owoce natomiast charakteryzują się korzennym aromatem i słodkawym smakiem. Pomimo swego specyficznego aromatu, kolendra jest bardzo chętnie stosowaną przyprawą w kuchni. Najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo zmielonej. Ziarna mogą być również dodatkiem aromatyzującym gulasze i zupy. Dobrze komponują się także z wędzonym mięsem i dziczyzną. Jest jednym ze składników przypraw do marynat, wykorzystana jest również jako dodatek do ciast, pieczywa i innych produktów piekarniczych. Kolendra nadaje niepowtarzalny smak daniom rybnym, a wraz z innymi przyprawami wtarta w kurczaka lub rybę utworzy pyszną aromatyczną skórkę. Niezwykły smak uzyskamy smażąc kilka nasion kolendry z kiełbasą. Suszone liście kolendry można stosować jak pietruszkę posypując nią mięso mielone, sosy puree i zupy. Zarówno nasiona, jak i liście można wykorzystać jako składniki wielu sałatek.

Choć kolendrę stosuje się głównie jako przyprawą kuchenną to od wielu lat ceniona jest także za swoje właściwości lecznicze. Ziele kolendry jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w antyoksydanty, minerały, takie jak wapń, sód, potas oraz witaminy – C, B1, B2 i PP. Liście mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pobudzają apetyt – stymulują wydzielanie soków żołądkowych i enzymów, a także działają tonizująco na żołądek. Z tych też powodów liście kolendry są często stosowane w diecie osób chorych na anoreksję. Są również zbawienne dla wątroby, a także wspomagają leczenie biegunki poprzez wywieranie korzystnego działania na jelita. Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna w leczeniu duru brzusznego. Olejki zawarte w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne, które pomagają leczyć pleśniawki w jamie ustnej i odświeżać oddech, a także są korzystne 

0386

Polecamy również