• Obniżka

Anyż gwiaździsty (20g)

Numer katalogowy: 6090

CENA: 2,00 zł
2,50 zł
Zniżka 0,50 zł
Ilość

Anyż gwiaździsty jest dalekowschodnią przyprawą pochodzącą z Chin i Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku.

Zastosowanie swoje znajduje zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Zmielone owoce anyżu stanowią przyprawę, olej wytwarzany w procesie ekstrakcji parowej anyżu stosowany jest często jako dodatek do napojów, głównie do aromatyzowania niskoprocentowych likierów alkoholowych.

Anyż ma też właściwości lecznicze, działa rozkurczowo mając korzystny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy. Roślina ta ma też działanie antybakteryjne i wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Używany jest też do leczenia kolki i reumatyzmu. Jest doskonałym dodatkiem aromatycznych herbat leczniczych.

Anyż ma bukiet mocny, ostry podobny do bukietu lukrecji. Używany jest zarówno w kuchni orientalnej jak i europejskiej. Wykorzystuje się go do wyrobów cukierniczych, do dań z mięsa i drobiu. W kuchni chińskiej anyż jest bardzo popularną przyprawą dodawaną w szczególności do dań z wołowiny, kurczaka oraz do zup. W kuchni europejskiej anyż dodawany jest do kompotów owocowych i dżemów oraz używany do produkcji likierów. Anyż gwiaździsty (badian) używa się w formie całych wysuszonych owoców lub w postaci zmielonej.

6090

Polecamy również